לא משאירים את חומי בבית: כך תטוסו עם חיות מחמד לחו"ל

טיסה עם כלב

חושבים על רילוקיישן? יוצאים לטיול ארוך בחו"ל? לא רוצים להשאיר את מיצי או את חומי (שם קוד גנרי לכל חיית מחמד שברשותכם, כמובן) בבית? בטח שלא! האם אפשר  לערוך טיסה עם כלב? בטח שכן! אז איך עושים את זה נכון? הטסת בעלי חיים היא לא דבר של מה בכך, והיא כוללת שורה של הרשאות שתצטרכו לקבל, כמו גם דברים שחשוב לדעת כדי להטיס את חיית המחמד שלכם באופן חוקי תוך שאתם עושים זאת בעדינות ובכבוד הראוי. הינה כל המידע החשוב בדרך לטיסה שכזו, בין אם אתם עורכים טיסה עם כלב, טיסה עם חתול או עם אוגר המחמד שלכם.

טיסה עם כלב בשלב הראשון: פנו למשרד החקלאות

ויפה שעת אחת קודם. פנייה לשירותים הווטרינריים של משרד החקלאות היא צעד הכרחי – והראשון שתעשו – לצורך הטסת בעלי חיים לחו"ל. בישראל משרד החקלאות הוא הגוף הרשמי המפקח ומאשר טיסות לבעלי חיים – מישראל לחו"ל ומחו"ל לישראל. האישור שתקבלו עשוי לקחת זמן רב – אפילו מספר חודשים! ולכן לא כדאי להתמהמה. ברגע שאתם יודעים שבכוונתכם להטיס את חיית המחמד שלכם לחו"ל, פנו אל השירותים הווטרינרים ועקבו אחר התהליך כפי שיפורט בפניכם ( מסירת מידע אודות בעל החיים, ביצוע בדיקות פיזיות וכדומה)

טיסה עם כלב באישור: השלבים בדרך לנסיעה בטוחה

  1. פנייה למשרד החקלאות – כפי שפירטנו לעיל, יש לפנות אל מחלקת השירותים הווטרינריים. לרוב, אחרי שתפנו אל הווטרינר שלכם (פירוט מיד) תוכלו לקצר את תהליך טיסה עם כלב.
  2. פנייה אל מדינת היעד – בדיקה אינטרנטית מהירה תספיק כדי להבין מהן הדרישות של המדינה אליה אתם טסים ובאילו תנאים הם מכניסים בעלי חיים לשטחן.
  3. בדיקת וטרינר – תפקידו של הווטרינר שלכם במערכה הוא לבצע בדיקות פיזיות שונות לקביעת מידת מסוגלותו של חיית המחמד שלכם לצלוח טיסה וגם לחתום ולהעניק לכם את האישורים הדרושים לנסיעה.
  4. שליחת האישורים אל מדינת היעד – את כל המסמכים המאושרים והחתומים שקיבלתם, שלחו אל הגורמים המתאימים במדינה שאליה אתם טסים. לאחר שכל המסמכים יבדקו, תקבלו אישור טיסה ויפורטו בפניכם הדרישות לאופן שבו תובילו את בעל החיים.
  5. עדכון חברת התעופה – חברת התעופה שלכם צריכה לדעת מראש שבכוונתכם לטוס עם חיית מחמד. בחברת אל על, למשל, יש לעדכן לפחות שני ימי עסקים מראש באופן ההובלה הרצוי. מיד נפרט על אפשרויות ההובלה של בעלי חיים בטיסה, אך לפני כן חשוב לדעת: למרות שקיבלתם על כך אישור, עדיין חשוב להגיש לפני הטיסה במעמד הצ'ק א��ן את כל המסמכים החתומים ואת אישור הטיסה – בלי האישור הזה לא תוכלו להעלות את חיית המחמד שלכם לטיסה.

מטען אישי, רשום או כבודה: איך מתבצעת הטסת בעלי חיים?

הטסת כלבים וחיות מחמד אחרות מתבצעת בכמה דרכים, כשהבחירה ביניהן היא לרוב נגזרת של המשקל והגודל של בעל החיים. הנה האפשרויות לפניכם:

  • בתא המטוס (מטען אישי) – עבור רוב בעלי החיים הקטנים או בעלי החיים המוגדרים כתומכים או מסייעים רגשית, ניתן להובילם בתא המטוס והם מדווחים כמטען אישי. אופן הדיווח וההרשמה יתבצעו מדלפק הצ'ק אין.
  • כבודה רשומה – חיות גדולות או בעלי חיים נוספים מדווחים ככבודה רשומה, ממש כמו, להבדיל, המזוודה שלכם. אופן הדיווח וההרשמה הוא מדלפק הצ'ק אין, שם תיפרדו מבעל החיים – ותיפגשו שוב בתום הטיסה.
  • מטען רשום – עבור בעלי חיים גדולים במיוחד, חיות שטסות ללא ליווי או בעלי חיים נוספים יש לדווח על חיית המחמד כמטען רשום ובמקרה זה היא תתחיל את מסעה דרך אגף המטענים. כשתגיעו לשדה התעופה, פנו אל אגף המטענים של חברת התעופה שדרכה אתם טסים.

איך מחליטים מהי דרך ההובלה המתאימה?

חברת התעופה שאיתה אתם טסים קובעת את אופן ההובלה, כשהפרמטר העיקרי הוא משקלה וגודלה, אך גם שיקולים נוספים – כל חברה ושיקוליה היא, ולכן מומלץ לברר זאת מראש. עד משקל 9 ק"ג, חיית המחמד יכולה לטוס בתוך כלוב ובתא המטוס – זהו לא כלל גורף אלא מה שקורה בדרך כלל. בעלי חיים במשקל של עד 100 ק"ג ובתוך כלוב לרוב יוכלו לטוס בתא המטוס. במשקלים גבוהים יותר מעבירים לרוב בכלוב ומדווחים כמטען רשום.

כמה עולה להטיס כלב או כל חיה אחרת?

משקלמחיר לכיוון
עד 9 ק"ג100$
9-50 ק"ג200$
50-100 ק"ג400$
יותר מ-100 ק"גמשתנה וכפוף להחלטת אגף המטענים

כמה דברים שכדאי לדעת על תמחור הנסיעה

כדי להבין כמה עולה להטיס כלב או כל בעל חיים אחר, כדאי לדעת שלוקחים בחשבון את משקלם הכולל של בעל החיים, כמו גם של תיק הנשיאה שלה (אם יש) והמזון. את התשלום מבצעים בשדה התעופה במעמד הצ'ק אין, לאחר שהחיה וחפציה נשקלים.

כמה דברים שכדאי לדעת על הטסת כלבים וחיות מחמד נוספות

הטסת חיות מחמד מחייבת עמידה בכמה תנאים. ראשית, חשוב לדעת כי גם אם קיבלתם אישור להטסת בעל החיים בישראל, עליכם לקבל אישור נוסף ברשויות של כל יעד ביניים שבו תנחתו וגם ביעד הסופי. טיסה עם חתול, עם כלב או כל חיית מחמד אחרת שאינה בקו הבריאות ייתכן ותיאסר על ידי חברות התעופה.

כיצד מטיסים חיות מחמד בכלוב?

  • כלוב טיסה לכלב חייב להיות מצויד בפתחי אוורור (שלושה עד ארבעה, גדולים מספיק אך לא מספיק כדי שבעל החיים יוכל להוציא את גפיו דרכם) ודלת מתכת, ועליו להיות קשיח ומרווח מספיק כך שבעל החיים יוכל לשכב, לעמוד ולהסתובב בקלות. 
  • ניתן להוביל יותר מבעל חיים אחד בכל כלוב – עד שני בעלי חיים בוגרים (עד 14 ק"ג כל אחד) ועד שלושה גורים מאותה המלטה.
  • הכלוב חייב להיות מאובטח בכל פינותיו, כך שלא בעל החיים ולא תנועת המטוס יגרמו לו להיפתח. הכלוב חייב  להיות מאושר על ידי חברת התעופה – ועליכם לרכוש אותו בעצמכם. 
  • כל כלוב צריך להכיל מכל למזון ומכל למים, והם צריכים להיות בנויים כך שניתן יהיה למלא את תכולתם מבלי לפתוח את הדלת.
  • הטסת בעלי חיים בתוך כלוב מומלצת לאחר שהרגלתם את חיית המחמד לכלוב שבו תיסע. נסו לעשות זאת בהדרגה ולפחות כמה ימים לפני מועד הטיסה.

 איזה בעלי חיים רשאים להיחשב כמטען אישי?

הטסת כלב לחו"ל, חתול או ציפור השוקלים פחות מ-9 ק"ג כולל הציוד האישי שלהם והכלוב יכולים לעלות לתא המטוס עם בעליהם, זאת בתנאי שהם עומדים במגוון הגבלות (בדקו עם חברת התעופה שלכם) ויש סיכוי סביר שיעברו את הנסיעה מבלי לגרום לחוסר נוחות לנוסעים האחרים בטיסה. במקרה שמתעוררת בעיה או שבעל החיים גורם לנזק, רעש או מהווה סיכון בטיחותי, צוות המטוס רשאי להעבירו למחסן.

טיסה עם כלב לחו"ל או עם חיית מחמד אחרת דורשת מרווח גדול יותר, ולכן המושב שתקבלו יהיה מרווח יותר ויאפשר לכם להניח את הכלוב לידכם בנוחות.