נסיעה ליפן בלי להשתמש ברכבת, משולה להגעה לתל אביב בלי לבקר בחופי הים שלה – הבנתם את ההשוואה: זה פשוט לא קורה! ביפן הרכבת נחשבת לאמצעי התחבורה המרכזי להובלת נוסעים. אם אתם מתכננים טיול ביפן ורוצים לדעת איך להשתמש בשירותי הרכבת (המעולים!) שבמדינה, היכן רוכשים כרטיס רכבת ביפן (ואיך מקצצים בעלויות) ועל מה אסור לוותר – הינה המדריך המלא בשבילכם בארץ השמש העולה.
Japan rail pass – 30,625 ק"מ של מסילות ברזל
והינה מידע שבטח לא ידעתם על Japan rail pass, הרכבות היפניות – ביפן יש לא פחות מאשר 30,625 ק"מ של קווי רכבת, הנושאות יותר מ-9 מיליארד נוסעים מדי שנה. ועוד אנקדוטה מעניינת – 46 מתוך 50 התחנות העמוסות ביות בעולם נמצאות ביפן! מתכננים להיות אחד מבין מיליארדי ברי המזל? על אף שלרוב קווי הרכבת היפניים יש שם ייחודי המבוסס על העיר או האזור שלאורך המסלול ועל אף שסך הכול מדובר באמצעי תחבורה קל ביותר לניווט, עדיין חשוב להבין כיצד להתנהל בנסיעה, לפניה ואחריה. כך תעשו זאת נכון.
Jr pass – ביפן אין חברת רכבות אחת
מערכת הרכבות ביפן כל כך מפותחת, מדויקת, נרחבת ומגוונת, עד שזה לא יהיה בלתי סביר להניח שלכל מקום שאתם רוצים להגיע – יהיה כרטיס רכבת ביפן שייקח אתכם לשם. הדבר הראשון שחשוב לדעת בדרך לתכנון טיול רכבות ביפן הוא שלא מדובר בחברת רכבות אחת, אלא חברה בבעלות ממשלתית שהייתה בעבר אחראית על כל רשת הרכבות ��יפנית, אך בשנת 1987 עברה הפרטה ופוצלה לשש חברות רכבת עצמאיות:
- חברת הרכבות של הוקאידו
- חברת הרכבות של מזרח יפן
- חברת הרכבות המרכזית ביפן
- חברת הרכבות של מערב יפן
- חברת הרכבות שיקוקו
- חברת הרכבות של קיושו
יחד, כל השישה הללו מרכיבים את קבוצת הרכבות של יפן. זו הסיבה שבגללה מחירי הכרטיסים כפי שהם מופיעים במכונות האוטומטיות הם שונים לאותו הקו בדיוק – לכל חברה יש מחירון משלה.

כרטיס רכבת ביפן: יש גם חברות רכבת פרטית
דבר נוסף שחשוב לדעת: לצד ששת החברות שמנינו לעיל, יש עוד עשרות חברות רכבת פרטיות ביפן, חלקן מפעילות קווים בודדים וחלקן מציעות רשתות שלמות. לפי איגוד הרכבות הפרטיות של יפן, אלו הן חברות הרכבות הפרטיות הגדולות הפועלות כיום במדינה:
- טוקיו רבתי
- Keikyu – קו המחבר את טוקיו עם יוקוהמה ודרום מחוז קנאגאווה
- Keio – קווי רכבת ממערב למרכז טוקיו
- Keisei – מפעילה קווים מטוקיו למחוז צ'יבה, כולל אחד לשדה התעופה נריטה
- Odakyu – שלושה קווים ממרכז טוקיו למערב ולמחוז קנאגאווה
- סייבו – רשת קווים בפרברים, ממערב למרכז טוקיו
- טובו –קווים בפרברי טוקיו ובמחוזות מצפון לעיר
- Tokyu – מפקח על רשת קווים בדרום טוקיו
- נגויה רבתי
- Meitetsu – רשת רכבות ברחבי נגויה הכוללת גישה לנמל התעופה המרכזי של יפן
- אוסקה רבתי
- Hankyu – קווים בצפון אוסקה, מחבר את אוסקה עם קובה וקיוטו
- הנשין – קו בין אוסקה לקובה, וכן מספר קווים קצרים יותר
- Keihan –קו ראשי המחבר בין אוסקה לקיוטו
- Kintetsu – מנהלת את רשת הרכבות הגדולה ביותר שאינה JR, המחברת את אוסקה, קיוטו, נארה, איזה ונגויה
- ננקאי – קווים בדרום אוסקה ובמחוז וואקאיאמה, מקל על הגישה לנמל התעופה של קנסאי
- פוקואוקה הגדולה
- Nishitetsu – רשת קווים במחוז פוקואוקה
יחד, החברות הללו מפעילות מעל ל-2,800 ק"מ של מסילות ברזל ברחבי יפן. עם זאת, אל תתבלבלו ואל תלכו לאיבוד – קבוצת Japan rail pass עדיין שולטת ברוב המוחלט של הקווים ביפן, ותוכלו להשתמש בכרטיס jr pass (שעליו נרחיב מיד כמובן) ברוב הרכבות ברחבי המדינה, מרכבות האקספרס ועד הרכבת המהירה ביפן.
כל מה שצריך לדעת על רכישת כרטיס רכבת ביפן
לפני שנדבר על תהליך רכישת הכרטיסים, נסביר על סוגי הכרטיסים העומדים לרשותכם:
- כרטיס JR PASS – עם כרטיס jr pass תוכלו לבחור בכרטיס לפרקי זמן משתנים של 7, 14 או 21 ימים, ולקבל גישה מלאה לכל הרכבות, האוטובוסים ושירותי המעבורת של Japan Railways Group (JR) הזמינים ברחבי יפן.
- כרטיס רכבת סטנדרטי – כרטיס רגיל שבעזרתו תוכלו להגיע מנקודה אחת לשנייה ברחבי יפן. תוכלו לרכוש את הכרטיסים הללו בקלות במכונות האוטומטיות, שעליהן נרחיב מיד.
- כרטיס IC – כרטיס תחבורה נטען בתשלום מראש, ממש כמו כרטיס האויסטר בלונדון. Pasmo ו- Suica הם כרטיסי התחבורה הפופולריים ביותר בטוקיו.
- כרטיס עירוני יומי – בערים יפניות רבות תוכלו להשתמש בכרטיס העירוני המעניק גישה בלתי מוגבלת למשך 24 שעות לכל אחד מאמצעי התחבורה העירוניים (רכבות, חשמליות, אוטובוסים ומטרו). תוכלו לרכוש את הכרטיסים האלה בדלפקי הכרטיסים הזמינים בכל אחת מהערים הגדולות של יפן, כמו טוקיו, קיוטו ואוסקה.
איך רוכשים כרטיסי רכבת בודדים?
אם זו הפעם הראשונה שאתם ניצבים מול מכונת כרטיסים יפנית, יש סיכוי טוב שתהיו מבולבלים מעט – אך בדיוק לשם כך אנחנו כאן! הינה שלבי הרכישה, שלב אחר שלב:
- אתרו את המיקום שבו מוצבות המכונות האוטומטיות בתחנה שבה אתם נמצאים, לרוב תהיה מפה גדולה מעל המכונה.
- עיינו במפה ואתרו את היעד הסופי אליו אתם מתכננים להגיע. התחנה שבה אתם נמצאים כעת תיכתב באותיות גדולות יותר ולעיתים גם תצוין עם חץ אדום לצידה. המפה מפרטת את שמות התחנות ביפנית ובאנגלית ומציינת את המחיר הדרוש לכל יעד.
- לאחר שבדקתם מה יהיה מחיר הנסיעה שלכם, לחצו על המסך והקישו על הכפתור "English" בפינה השמאלית העליונה של המסך. עכשיו יותר טוב!
- בצידו השמאלי של המסך תתבקשו לבחור את מספר הנוסעים
- כעת הקישו את מחיר הנסיעה (ביפן, לרוב, לא רוכשים כרטיסי רכבת לפי היעד אלא על פי המחיר הדרוש להגיע אליו. אם לדוגמה המחיר ליעד הסופי שלכם.
- לאחר שבחרתם את הסכום והכנסתם אותו למכונה, הכרטיס שלכם יודפס מיד.
כמה עולה כרטיס JAPAN RAIL PASS?
לפניכם המחירים המעודכנים לרכישת japan rail pass לתקופות זמן משתנות. כדאי לדעת: ילדים בגילאי 6-11 ישלמו 50% פחות.
פרק הזמן | מחיר |
7 ימים | 29,650 יין |
14 ימים | 47,250 יין |
21 ימים | 60,450 יין |
כיצד ניתן להוזיל את מחירי הנסיעה?
- רכבות מהירות ביפן עם כרטיס EX-IC – רכבת השינקסן, הרכבת המהירה ביפן, לא זולה – אך תוכלו לחסוך בעלויות הנסיעה באמצעות הזמנת כרטיס EX-IC וליהנות מהנחה של 1000-4000 יין.
- סעו ברכבת איטית יותר – רכבות KODAMA יחסכו לכם לא מעט כסף. התעריפים נוחים וזולים יותר, ואומנם ייקח לכם יותר זמן להגיע ליעד – אך הדרך לבטח תהיה יפה (וזולה) יותר.
- הזמינו כרטיסים מראש – ככל שתזמינו את הנסיעה שלכם מראש, כך המחירים יהיו זולים יותר ולכן אם אתם יודעים מה יהיה מסלול הטיול שלכם – מומלץ בחום להקדים ולהזמין כרטיסים מבעוד מועד.
השוו מחירי טיסות ליפן או דילים ליפן בטרווליסט ותהנו מחוויות ייחודיות ומרתקות בארץ השמה העולה.